Нео-футуристична будівля Twisting Torso

Нео-футуристична будівля «Twisting Torso»

Пропонуємо вашій увазі новий нео-футуристичною будівлею «Twisting Torso» (англ.Закручений торс) в Мальмо, Швеція. Прототипом конструкції будинку стала біла мармурова скульптура у формі повернутої людини. Фундамент будівлі почали закладати в 2001 році, а завершальні роботи провели в 2005.
Автором проекту є іспанський архітектор Сантьяго Калатрава. Цікаво, що будівництво хмарочоса не планувалося взагалі. Справа в тому, що в руки до одного з керівників шведської будівельної компанії потрапив буклет із зображеннями проектів Калатрава. Йому приглянувся «Twisting Torso», що означає «Закручений торс», і він відразу зрозумів, що саме це те, що потрібно місту Мальме. Після цього, він зв’язався з іспанцем і запропонував співпрацю.
Завдяки незвичайному архітектурному рішенню створюється враження, що фасад закручується навколо своєї осі. Конструкція будівлі складається з 9 сегментів по 5 поверхів кожна. Кожен з сегментів повернутий вбік на декілька градусів, а останній сегмент повернутий на 90° за годинниковою стрілкою відносно першого. Кожен поверх є неправильної п'ятикутнної форми, обернутої навколо вертикального ядра із зовнішнім сталевим каркасом.
Нео-футуристична будівля Twisting Torso
В нижніх двох сегментах розташовані офіси. З третього по дев'ятий сегмент розташовані 147 розкішних апартаментів з релакс / лаунж / спа-центром, винним льохом і цілодобовим обслуговуванням 365 днів на рік. Квартири планувались на продаж, але недостатня зацікавленість призвела до здачі квартир в оренду. Власник кілька разів безуспішно намагався продати будівлю. Витрати на будівництво майже вдвічі перевищували кошторис.
Turning Torso є приватним житловим будинком і він закритий для широкої публіки. На 9-му поверсі знаходиться оглядовий майданчик, а на 50–52 поверхах - приватний клуб, конференц-хол, рецепція та ресторан. На 53 та 54 поверхах є конференц-зали, заброньовані та керовані Sky High Meetings. З 2009 року власник, HSB, вирішив дозволити публіці відвідувати ці поверхи, але тільки у спеціальні заплановані дні з попереднім бронюванням.
БУДІВЛЯ В ЦИФРАХ:
Поверховість: 54
Загальна площа -27,500 м.кв
Висота: 190 м (відмітка останнього поверху – 178,79 м)
Ліфти: 3 (+2)
Сходи: 1
Кількість кубів: 9
Кількість поверхів у кожному кубі: 5
Площа кожного поверху: 400 м.кв
Поворот: 90 градусів
КВАРТИРИ
Кількість квартир: 147
Площа всіх квартир: близько 13,500 м.кв
Квартири, розташовані в кубі: 3-9
Ліфти: 3 високошвидкісні ліфти
ОФІСИ
Загальна площа для офісів: близько 4,000 м.кв
Офіси, розташовані в кубі: 1-2
Офіси мають окремий вхід
Ліфти: 2
ВІДЕОМАТЕРІАЛИ:

2024 © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя © Кафедра будівельної механіки © Микола