Пекінська вежа відеоспостереження Beijing CCTV Tower

Пекінська вежа відеоспостереження «Beijing CCTV Tower»

Нова штаб-квартира CCTV стала наймасштабнішим проектом голландського архітектора Рема Колхаса з дизайнерської студії ОМА (Office for Metropolitan Architecture). Будівля являє собою хмарочос, що складається з двох веж (54 і 44 поверхи), висота більшоюї з яких - 234 м. Всередині будівлі є 75 ліфтів, у двох вежах розташовуються офіси: в одній редакція, в іншій-система телемовлення. Усередині підвісного моста знаходяться адміністративні приміщення. На противагу прямокутним формам будівлі на самому його верху розташовується круглий сталевий вертолітний майданчик.

Пекінська вежа відеоспостереження Beijing CCTV Tower

Будівлю телецентру складається з двох нерівномірно нахилених веж, які з'єднані у верхній частині горизонтальним переходом, що складається з двох частин, сполучених під кутом, що не мають безпосередньої основи внизу. У нижній частині опор, на рівні землі, вежі також з'єднані переходом, під кутом, зворотним верхньому. Таким чином, більша частина споруди просто нависає над міським простором.  Будівля має оригінальний дизайн та являє собою кільцеву структуру з п'яти горизонтальних і вертикальних секцій, що утворюють неправильну решітку на фасаді будинку з порожнім центром. Через свою незвичну форму будівля отримала назву «штанці»

Будівля CCTV має загальну площу 575 тис. кв. м,. Проект обійшовся Китаю в 850 млн. Євро.

Конструкція будівлі є результатом співпраці європейських і китайських інженерів, завдяки винахідливості яких вдалося реалізувати задум архітектора. Те, що на фасаді здається декоративною сіткою з обривистими лініями ліній, насправді є головним конструктивним прийомом. Сітка ця зібрана із сталевих труб - діагрід, їх візерунок ускладнюється там, де потрібно перерозподілити вагу і збільшити тягу, тобто у верхній частині, що не має власної опори. Через діагріди її вага перерозподіляється на вежі, які в свою чергу хоч і нахилені, але не падають, тому що їх стримує верхня частина.

Діагріди являють собою конструкцію будівлі, вивернула навиворіт. Міс ван дер Рое оспівував цей прийом, коли створював зразок інтернаціонального стилю - «Сигрем-білдінг». Він вважав, що сама конструкція повинна бути показана прямо на фасадах, а не захована в товщу стін, і що їй належить стати головним декоративним елементом сучасної архітектури.

Закріплення конструкції є складним завданням в будівлі CCTC, враховуючи висоту будівлі (234 метра) і її характерну складну форму. Крім того, будівля фактично розташована в зоні сейсмічної активності і тому повинна була бути збудовано таким чином, щоб витримувати додаткові навантаження.

Пекінська вежа відеоспостереження Beijing CCTV Tower
ОСОБЛИВОСТІ БУДІВЛІ:
  • В консольній частині розташовані офіси керівництва і оглядовий майданчик, відкритий для всіх бажаючих.
  • Решітка, що формує весь обсяг будинку, стала головною частиною конструкції.
  • Кожна вежа відхилена від вертикалі на 6 градусів і так, щоб служити опорою для другої вежі.
  • Будівлю CCTV в 2013 році було визнано кращим азіатським хмарочосом. Однак сам Колхас вважав цю перемогу поразкою, тому як зігнутою замкнутою конструкцією він намагався оголосити хмарочосах війну.
  • Так як в регіоні дуже висока сейсмічна активність, проект повинен був відповідати жорстким будівельним нормам.
  • Спочатку сталеві грати була регулярної правильної форми, але при розрахунку конструкції розміри і форму осередків довелося варіювати, щоб рівномірно розподілити навантаження.
  • На окремих ділянках фасаду замість скла були використані світлодіодні панелі, на яких транслюються важливі події, перетворюючи будинок в екран телевізора.

2024 © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя © Кафедра будівельної механіки © Микола